Är det svårare att komma in via betyg eller högskoleprovet?
Det beror på vilken utbildning och vilket lärosäte det handlar om, men generellt sett är det ofta svårare att komma in via betyg än högskoleprovet.
Exempelvis kan populära utbildningar som läkarprogrammet eller juristprogrammet ha mycket höga antagningspoäng, vilket innebär att enbart de med de allra högsta betygen från gymnasiet blir antagna. Samtidigt kan samma utbildningar ha relativt lägre krav på resultat från högskoleprovet, vilket gör det möjligt för fler att konkurrera om platserna.
För att illustrera detta kan vi titta på några statistikexempel:
- På Karolinska Institutets läkarprogram kan antagningspoängen för betyg ligga runt 22.0, medan ett högskoleprovsresultat på runt 1.7 kan räcka för att bli antagen.
- Handelshögskolan i Stockholms kandidatprogram i ekonomi kräver ofta betyg runt 21.5, men ett högskoleprovsresultat på 1.8 kan räcka för att bli antagen.
Det är dock viktigt att notera att konkurrensen och antagningspoängen kan variera mycket mellan olika år och utbildningar. Det är alltid en god idé att både satsa på höga betyg och ett bra resultat på högskoleprovet för att öka sina chanser att bli antagen till önskad utbildning.