Skip to content
Högskoleprovet Resultat

Resultat högskoleprovet.

Hur högskoleprovsresultatet beräknas, hur du tolkar ditt resultat, och vad nästa steg är efter att du fått ditt resultat.

För dig som ska skriva högskoleprovet

Hur resultatet beräknas

Ditt resultat på högskoleprovet uttrycks som en normerad poäng, som kan variera mellan 0,0 och 2,0. Denna poäng baseras på hur bra du presterar i jämförelse med andra som tagit provet vid samma tillfälle. Normeringen tar hänsyn till svårighetsgraden på provet och fördelningen av deltagarnas resultat.

För dig som har skrivit högskoleprovet

Tolkning av resultatet

När du har fått ditt resultat kan det vara bra att förstå hur det står sig i förhållande till andra. En hög poäng kan öka dina chanser att bli antagen till populära utbildningar med höga antagningskrav. Här är några viktiga punkter:

  • Jämför ditt resultat med tidigare års antagningspoäng för de utbildningar du är intresserad av.
  • Om ditt resultat inte är tillräckligt högt kan du överväga att skriva provet igen.

Genomsnittliga resultat

Det genomsnittliga resultatet för högskoleprovet ligger runt 0.90.

Bra resultat på högskoleprovet

Eftersom det genomsnittliga resultatet för högskoleprovet ligger runt 0.90 kan resultat högre än det räknas som bra. Men det beror också på vad din målsättning är. Om du önskar att komma in på en attraktiv utbildning kan du behöva få uppemot 1.7 eller högre. Därav är det svårt att svara på vad som är ett bra resultat.

Resultatets betydelse för antagning

Att förstå hur ditt högskoleprovsresultat används i antagningsprocessen är centralt. Detta kan inkludera:

  • Vilka utbildningar som har en intagningskvot för högskoleprovet.
  • Hur stor andel som kommer in via högskoleprovet på de utbildningarna som du är intresserad av.
  • Exempel på antagningspoäng för populära program vid olika universitet och högskolor.

Efter resultatet – nästa steg

Efter att ha fått ditt resultat, vad ska du göra härnäst?

  • Du kan söka in på utbildningar med ditt högskoleprovsresultat.
  • Håll koll på tidsfrister för ansökningar.
  • Överväg att skriva om provet för att förbättra ditt resultat om du inte är nöjd.

Användning av högskoleprovsresultatet internationellt

Resultatet på högskoleprovet kan endast användas för utbildningar i Sverige.

Hämta och använda resultat på högskoleprovet

Här kan du läsa mer om hur du hämtar ditt resultat på hög­skoleprovet och hur det används i antagningen till universitet eller högskola. Provresultatet från högskoleprovet den 13 april kan du se på ditt konto på Hogskoleprov.nu.

Så hämtar du ditt resultat

Provresultatet från högskoleprovet hämtar du genom att logga in på det konto du skapade vid din anmälan.

Se ditt resultat från Högskoleprovet

Har du skyddad identitet?

Du som skrev högskoleprovet och har skyddad identitet har fått instruktioner via e-post om hur du hämtar ditt resultat. Behöver du få instruktionerna igen går det bra att kontakta UHR via hpsekretess@uhr.se

Kolla alltid i skräp/spamkorg efter beställt lösenord

Om du har glömt ditt lösenord kan du få ett nytt. Kolla din skräp/spam­korg om inte lösenord kommer till din ordinarie inkorg.

Föra över provresultat till antagning

Om du har svenskt personnummer förs ditt resultat automatiskt in i antagningssystemet. Sidan ”Meriter” på ditt konto på Antagning.se upp­dateras först när du gör en anmälan till högskolan, eller om du har en anmälan som behandlas just nu. Uppdateringen kan ta någon dag. Provresultatet är inte hemligt, eftersom det är en offentlig handling.

Resultatets giltighetstid

Ditt högskoleprovsresultat är giltigt att använda från och med samma termin som du skrev det, för antagning eller urval till högskolestudier.

Resultatet förblir giltigt till utgången av det kalenderhalvår som infaller åtta år efter provtillfället. Exempelvis, om du skrev provet under höstterminen 2019, kan du använda resultatet för antagning från och med vårterminen 2020 fram till och med vårterminen 2028.

Vid urvalet till högskolan används alltid ditt bästa giltiga provresultat.

Har du resultat äldre än 8 år?

Om du har högskoleprovsresultat som är äldre än åtta år kan du kontakta provresultat@edusci.umu.se för att få reda på ditt resultat. Observera att resultatet då inte längre kan användas i antagningen till högskolan.

Börja plugga idag!

Snabbaste och enklaste sättet att förbättra dig på alla delar av högskoleprovet.

Vanliga frågor.

Vi har samlat de vanligaste frågorna vi får, så att du slipper undra. Du är inte ensam; vi har alla haft frågor om högskoleprovet.

Resultaten på högskoleprovet kommer vanligtvis cirka sju veckor efter provdagen.   Högskoleprovet är ett standardiserat test som används för att mäta en persons färdigheter inom olika områden som är viktiga för högskolestudier. Provet ges två gånger om året i Sverige, vanligtvis i april och oktober. När du har gjort provet, rättas det av Universitets- och högskolerådet (UHR), och de publicerar resultaten på sin hemsida.   Resultatet av högskoleprovet används som en del av urvalet till högskoleutbildningar i Sverige. Ditt provresultat är giltigt i fem år och kan användas vid ansökan till olika program och kurser. Många som planerar att söka till högskola eller universitet väljer att göra högskoleprovet eftersom det kan förbättra deras chanser att bli antagna.   Mer information om högskoleprovet och kommande provdatum kan hittas på UHR:s officiella webbplats.  

Ett bra resultat på högskoleprovet är vanligtvis 1,5 eller högre.


Högskoleprovet består av två huvuddelar: kvantitativa och verbala delar. Varje del innehåller flera delprov som testar olika färdigheter, såsom matematisk problemlösning, ordkunskap och läsförståelse.


Resultatet på högskoleprovet kan variera från 0,0 till 2,0, där 2,0 är det högsta möjliga resultatet. För att bli antagen till många populära utbildningar krävs ofta ett resultat på minst 1,5, men det kan variera beroende på konkurrensen och utbildningens popularitet.


Ett resultat på 1,5 eller högre innebär att man presterar bättre än majoriteten av de som skriver provet. Med ett sådant resultat ökar chanserna att bli antagen till många högre utbildningar i Sverige.


Genomsnittspoängen för högskoleprovet första gången man gör det är omkring 0,9.


Högskoleprovet är ett standardiserat test som används som ett antagningsinstrument för universitet och högskolor i Sverige. Det består av åtta delprov som mäter olika färdigheter som läsförståelse, logiskt tänkande och matematik. Den maximala poängen är 2,0 och den genomsnittliga poängen bland alla som skriver provet ligger vanligtvis strax under 1,0, medan de som skriver för första gången ofta har något lägre genomsnitt. Statistiskt sett tenderar många att förbättra sina resultat vid upprepade försök.


Det varierar hur många poäng som behövs för att få 2.0 på högskoleprovet men vanligtvis krävs 150-160 poäng.


Högskoleprovet består av två huvuddelar: en kvantitativ del och en verbal del, där varje del innehåller fyra olika delprov. För att uppnå 2.0, vilket är det högsta möjliga resultatet, måste man ha perfekt resultat i båda dessa delar.


Det kvantitativa delprovet består av:


  • Matematisk problemlösning (XYZ)
  • Kvantitativa jämförelser (KVA)
  • Diagram, tabeller och kartor (DTK)
  • Matematisk förmåga (NOG)

Det verbala delprovet består av:


  • Ord och begrepp (ORD)
  • Läsförståelse (LÄS)
  • Engelsk läsförståelse (ELF)
  • Meningskomplettering (MEK)

Totalt ger detta 160 uppgifter, och för att uppnå 2.0 måste du svara rätt på nästan alla frågor. Det är en stor utmaning som kräver noggrann förberedelse och träning inom alla testområden.


Högskoleprovets poäng räknas ut genom att först summera antalet rätta svar på provets kvantitativa och verbala delar. Dessa omvandlas sedan till normerade poäng mellan 0,00 och 2,00 baserat på provets svårighetsgrad och deltagarnas resultat.


Exempel

Om du har svarat rätt på 40 av 80 frågor på den kvantitativa delen och 45 av 80 frågor på den verbala delen, får du 85 poäng totalt.


Den totala poängen normeras därefter. Normeringen baseras på hur många poäng andra deltagare har fått och hur svårt provet var detta år. Normeringskurvorna varierar från provtillfälle till provtillfälle.


Om den normerade poängen för dina rätta svar blir 1,50 på den kvantitativa delen och 1,60 på den verbala delen, så beräknas den slutliga högskoleprovsresultatet genom att ta medelvärdet av dessa två, vilket ger (1,50 + 1,60) / 2 = 1,55.


Högskoleprovet består av två huvuddelar: den kvantitativa delen (matematik, logik, etc.) och den verbala delen (ordkunskap, läsförståelse, etc.). Varje del innehåller 80 frågor.


Provets resultat används som en del av antagningsprocessen till svenska universitet och högskolor. Ett högre provresultat kan öka chanserna att bli antagen till önskade utbildningar.


Det är möjligt att skriva högskoleprovet flera gånger och det bästa resultatet används vid ansökan till högskolor och universitet.


Skip to navigation